TchiboŽivotný štýl

Ako uchovať chlieb dlho čerstvý? Skúste tieto 2 overené tipy!

Všetci to poznáme: včera sme kúpili čerstvý chlieb a dnes je už vhodný akurát tak na hrianky alebo chlieb vo vajci. Pri správnom uchovávaní vám však chlebík vydrží chrumkavý a voňavý takmer týždeň. V čom ho teda skladovať?

Našim prababkám stačilo upiecť chlieb v sobotu a na týždeň mali vystarané. No nie každá z nás si môže piecť chlieb doma, alebo kupovať doma pečený chlebík od susedy. Sme odkázaní na produkty z obchodu a tak by sme boli radi, aby nám to, čo si kúpime, aj primerane dlho vydržalo – chlieb nevynímajúc.

V čom skladovať chlieb?

Aby vám chleba dlho vydržal čerstvý, potrebuje vzduch a určitú vzdušnú vlhkosť. Čím je vzduch v dome vlhkejší a chladnejší, tým dlhšie chlieb vydrží. Preto v starších domoch s chladnou komorou stačí chlieb zabaliť do plátennej utierky bez obáv, že na druhý deň bude ako kameň. Taký zostáva, keď ho necháte voľne v papierovom vrecku z obchodu.

Pri skladovaní chleba pamätajte na to, že chlieb musí dýchať. Preto v igelitovom vrecku rýchlo splesnivie.

Štýlové vrecko na chlieb z Tchiba poslúži aj na servírovaníe

Na uchovávanie chleba je ideálne vrecko na chlieb alebo chlebník. Výhodou vrecúška je aj to, že ho môžete nosiť so sebou do obchodu a neprodukujete tak zbytočný odpad. V e-shope Tchibo kúpite aj vrecko na chlieb 2 v 1, ktoré slúži na uskladnenie a zároveň aj na štýlové servírovanie chleba a pečiva. Vyrobené je z biobavlny, teda z bavlny, pestovanej ekologickým spôsobom. Tento spôsob pestovania chráni prírodu a taktiež prispieva k lepším pracovným a životným podmienkam pestovateľov bavlny.

Náš tip: Chlebovnica s doskou na krájanie

Veko chlebovnice sa raz – dva zmení na krájaciu dosku

Určite dobre viete, že Tchibo okrem výberovej kávy a kávovarov ponúka aj kvalitný spotrebný tovar. Chlebovnica na krájanie má otvory pre optimálnu cirkuláciu vzduchu, aby chlieb zostal dlhšie čerstvý, protišmykové nožičky a praktický vrchnák, slúžiaci ako doska na krájanie.

Nezabudnite, že vrecko aj chlebník treba pravidelne čistiť od omrviniek, vrecúško prať, chlebník vytrieť vodou, respekítve vodou s octom, ktorý zahubí prípadné baktérie.

Mrazený chlieb rozmrazujte v rúre

A ako je to s mrazením chleba? Čím je chlieb čerstvejší, tým bude po rozmrazení chutnejší. Aby ste nemuseli zbytočne dlho čakať, nakrájajte ho na krajce a tie dajte zmraziť v menších dávkach. Takto vytiahnete len toľko chleba, koľko skutočne potrebujete. Rozmrazíte ho v závislosti od veľkosti za 5 – 10 minút v rúre pri teplote 180 °C a chutný vám vydrží až do pozajtra.

Foto: Tchibo, pixabay