Pite s rozumom – pretože ste možno nevedeli, že …

1. Obsah alkoholu v malom pive, pohári vína a panáku destilátu je úplne rovnaký a teda aj jeho účinky.
  2. Hoci je nápoj zriedený, objem čistého alkoholu zostáva rovnaký. Je dobrý nápad zapíjať každý pohár alkoholu pohárom vody alebo nealkoholického nápoja.
  3. Rýchlosť, akou vylúči alkohol, je ovplyvnená viacerými faktormi, vrátane genetiky, pohlavia, hmotnosti, výšky, metabolizmu, toho, čo človek jedol, ako sa cíti, či je unavený a ďalších faktorov.
  4. Alkohol je látka s tlmivým účinkom, preto spomaľuje činnosť mozgu a tiež spomaľuje zmyslové vnímanie, úsudok a koordináciu. Vodič pod vplyvom alkoholu nesprávne odhaduje vzdialenosť, zužuje sa mu zorné pole a tiež podceňuje nebezpečenstvo. Na Slovensku navyše platí nulová tolerancia alkoholu (vrátane piva) za volantom.
  5. K rozkladu etanolu dochádza takmer výlučne v pečeni pomocou enzýmu nazvaného alkoholdehydrogenáza. Len 2 % vypitého alkoholu napokon vylúčia obličky prostredníctvom vášho moču.
  6. Podľa niektorých vedeckých štúdií pravidelná konzumácia alkoholu vo veľmi mladom veku je silným prediktorom závislosti na alkohole, ako aj frekvencie dopravných nehôd a porušení predpisov v súvislosti s alkoholom neskôr počas života. Čím mladší ľudia začnú pravidelne piť alkohol, tým vyššie je u nich riziko vzniku závislosti na ňom. Pitie alkoholu v mladom veku či nadmerné pitie v dospelosti môže mať tiež vážny vplyv na duševný vývoj. Ľudský mozog sa totiž vyvíja do veku 25 rokov. Signálmi závislosti na alkohole je prítomnosť abstinenčných symptómov – trasenie, potenie, bolesti hlavy, únava, zmeny v správaní, nespavosť či depresia.
  7. U mužov sa odbúrava alkohol rýchlejšie ako u žien, preto sa u nich zníži obsah alkoholu v krvi v porovnaní so ženami.
  8. Trvá približne 30 – 45 minút, kým sa alkohol dostane do krvného obehu, preto možno hneď nenafúkate, no napriek tomu je šoférovanie pod vplyvom alkoholu veľmi nebezpečné – človek ohrozuje nielen seba, ale aj iných. Pritom už pol promile (cca 2 veľké pivá) zvyšujepravdepodobnosť dopravnej nehody o 100 percent, pri 0,8 promile je to až o 400 %.
  9. Odporúčaná maximálna denná dávka pre ženy je 2, pre mužov 3, pri výnimočných príležitostiach 4 a pre mladistvých, vodičov a tehotné ženy 0 pohárov či pohárikov akéhokoľvek alkoholu. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO v priemere 1 jednotka zodpovedá 10 g čistého alkoholu, čo je to, čo človek nájde v pohári malého piva, pohári vína alebo panáku destilátu.
  10. Polícia zisťuje prítomnosť alkoholu v miligramoch etanolu na liter vydychovaného vzduchu. Napríklad 0,48 mg znamená 1 promile.
  11. Bezpečnosť by mala byť pre každého prioritou a jedným najpohodlnejších spôsobov je zavolať si taxík. Preto v spolupráci s platformou Bolt občianske združenie Fórum Pi s rozumom pripravilo akciu, v rámci ktorej mohlo po zadaní promo kódu BEZPECNESBOLTOM23 prvých dvesto novo registrovaných používateľov tejto aplikácie získať jazdu zadarmo. Každý človek, ktorý si po požití alkoholu namiesto za volant sadne do taxíka, je predsa pre celú spoločnosť úspechom.

Alkohol je jen jeden

Ľudia si mýlia percentá označené na fľaši, ktoré vyjadrujú obsah alkoholu na 1 liter nápoja so skutočným obsahom alkoholu, ktorý vypijú v jednom nápoji. Hoci pivo obsahuje len 4 až 5 % alkoholu a vodka 40 %, je podstatné si uvedomiť, v akom množstve daný nápoj vypijú. Pri vodke je to obvykle len 4 cl, piva však pol litra. Pre info: pollitrové pivo má viac alkoholu ako panák vodky.

Výpočet množstva alkoholu v krvi: hladina alkoholu [g/kg = ‰] = množstvo v dl × objem percenta alkoholu [%] × (muži 1,1; ženy 1,3) / telesná hmotnosť [kg] – doba od požitia [hod] × 0,2 (výpočet platí do 10 hodín po požití alkoholu, neskôr je výsledok skôr orientačný)

Príklady

0,3 l piva (12 stupňové)0,21 promile alkoholučas odbúrania z krvi 1 hodina 22 min.
0,5 l piva (12 stupňové)0,34 promile alkoholučas odbúrania z krvi 2 hodiny 17 min.
2x 0,5 l piva (12 stupňové)     0,69 promile alkoholučas odbúrania z krvi 4 hodiny 34 min.
2 dl vína 12%0,33 promile alkoholučas odbúrania z krvi 2 hodiny 11 min.
0,4 dl alkoholu 40%0,22 promile alkoholučas odbúrania z krvi 1 hodina 27 min.

platí pre muža stredného veku s hmotnosťou 80 kg (ženy či maloletí odbúravajú alkohol pomalšie)

0,3 l piva (12 stupňové)0,32 promile alkoholučas odbúrania z krvi 1 hodina 54 min.
0,5 l piva (12 stupňové)0,54 promile alkoholučas odbúrania z krvi 3 hodiny 10 min.
2 dl vína 12%0,52 promile alkoholučas odbúrania z krvi 3 hodiny 3 min.
0,4 dl alkoholu 40%0,35 promile alkoholučas odbúrania z krvi 2 hodiny 2 min.

platí pre ženu stredného veku s hmotnosťou 60 kg – zdroj: https://www.adc.sk/kalkulacky/alkohol-v-krvi

Občianske združenie Fórum Pi s rozumom (FPSR) preto pripravilo projekt Účet za nehodu, v rámci ktorého rozdáva symbolické Účty za nehodu dosahujúce takmer 100-tisíc eur. Od vinníka nehody môže totiž poisťovňa žiadať vyplatenie škody až do výšky 100 %. Ďakujeme, že ste zodpovední!

Viac info na: www.pisrozumom.sk alebo www.ucetzanehodu.sk