Čierne kolieska OREO s bielou mliečnou náplňou sú kultovka, ktorú miluje asi každý. Keď si však spravíš vlastné, kupované už nebudeš chcieť. Recept na domáce OREO pripravili Coolinári tak, že ho zvládneš, aj keď si s kuchyňou moc netykáš.
Najprv sa ale zoznám s foodblogermi Coolinármi. Miška a Kamil Tomčofčíkovci sa ako Coolinári venujú foodblogerstvu už vyše desať rokov. „Našim mottom je variť jednoducho, prirodzene a chutne. U nás na blogu Coolinári nájdeš recepty na tradičné aj exotické jedlá, na rýchle chuťovky aj na vyzdobené torty, na nápoje aj trebárs na zaváraniny. Snažíme sa, aby naše recepty boli zrozumiteľné, z dostupných surovín, podľa možnosti zdravé a samozrejme chutné,“ hovorí Kamil o blogu, kde nájdeš recepty na všetky možné príležitosti a dokonca aj také, ktorých názov budeš počuť prvýkrát.
OREO je však dobre známe. To, ktoré si pripravíš s Coolinármi, však neobsahuje žiaden palmový olej či sójový lecitín. Z jednej dávky pripravíš až 32 keksíkov v závislosti od veľkosti, akú budeš vykrajovať. Cesto nemusíš spotrebovať hneď, zabalené v potravinovej fólii vydrží v chladničke aj niekoľko dní.
Potrebovať budeš:
- Hladkú múku
- Kakaový prášok
- Jedlú sódu (sóda bikarbóna)
- Prášok do pečiva
- Soľ
- Maslo
- Cukor
- Vajce
- Vanilkový extrakt
- Semienka z 1 vanilky
Presné množstvá nájdeš na coolinari.sk
Postup:
- V stredne veľkej mise zmiešaj múku, kakaový prášok, sódu, prášok do pečiva, instantnú kávu a soľ a daj bokom.
- Vo veľkej mise zmiešaj maslo s cukrom, až kým sa nevytvorí jemný krém, potom pridajte vajce, vanilku a ešte chvíľu mixérom premiešajte. Na toto ti perfektne poslúži bezkáblový ručný mixér SENCOR z nového AKU programu. Pri práci ti tak konečne nebudú zavadzať žiadne káble a tak môžeš pracovať hoci aj pred telkou. Pozri si jeho unboxing a dozvieš sa viac užitočných info o tejto novinke. Podľa nás je to práve vďaka bezkáblovému prevedeniu úplná topka medzi kuchynskými spotrebičmi!
- Pridaj múku a zmes miešaj už len drevenou vareškou, kým sa všetka múka neprepojí. Z cesta vytvor malú placku, zabaľ do potravinovej fólie a vlož do chladničky minimálne na jednu hodinu. Cesto však vydrží v chladničke aj niekoľko dní.
- Rúru predhrej na 180 stupňov a plechy pokry papierom na pečenie. Cesto je dostatočne mastné, preto papier nemusíš potierať maslom. Po vytiahnutí z chladničky bude dosť tvrdé, preto ho pred vyváľaním trochu ohrej v rukách.
- Cesto polož na jemne pomúčenú dosku a malým valčekom vyvaľkaj na 4 mm. Táto hrúbka bude stačiť, pretože keksíky v rúre trochu podrastú. Zvyšky pozbieraj, v rukách spoj a znova použi. Miška použila na vykrajovanie poldecák a vykrojila 68 keksíkov. Poukladaj ich na plech s minimálne 2 cm odstupom a peč 7 – 9 minút. Ihneď po vytiahnutí ich poukladaj na mriežku a nechaj vychladnúť.
- Medzitým vo veľkej mise zmiešaj spolu maslo s cukrom do hladka. Opäť ti pomôže SENCOR ručný mixér, v PLANEO ho máš za fakt super cenu a doma ho môžeš mať ešte dnes. Pridaj vanilkový extrakt a semená a ešte chvíľu premiešaj. Náplň nanášaj nožom alebo lyžičkou, ak sa ti chce viac vyhrať, použi zdobiace vrecúško. Vrchnú časť jemne pritlač, aby sa náplň rovnomerne rozložila.
- Keksíky ulož do vzduchotesnej nádoby, v chladničke vydržia niekoľko dní.