Namerali vám zvýšený cholesterol, ste každú chvíľu chorí, trápi vás vysoký tlak? Vaše ťažkosti môže zmierniť čierny cesnak.
Počuli ste už o čiernom cesnaku? Nie, nejde o novo vyšľachtenú, ba ani o dávno zabudnutú prastarú odrodu klasického, bieleho cesnaku. Čierny cesnak vzniká fermentáciou bieleho cesnaku a vďaka procesom, ktoré pri nej prebiehajú, má na náš organizmus rozdielne účinky, než jeho pôvodná, biela forma.
Pri fermentácii dozrievajú paličky klasického bieleho cesnaku 3 – 4 týždne v špeciálnych nádobách pri teplote 60 °C. Okrem zmeny farby dochádza v cesnakových strúčikoch aj k premene niektorých látok na ľahšie vstrebateľné formy. Fermentovaný, teda čierny cesnak, obsahuje antioxidanty, horčík, vápnik, fosfor, selén. Jeho najdôležitejšou zložkou sú sírne zlúčeniny. Proces fermentácie zároveň zbaví cesnak jeho charakteristickej chute a pachu. „Čierny cesnak nedráždi žalúdok, pomáha udržiavať normálnu hladinu cholesterolu a znižovať LDL-, teda „zlý“ cholesterol,“ vysvetľuje PharmDr. Anna Jauschová z lekárne Liberi. „Je blahodarný pre srdcovo-cievny systém, čím znižuje riziko vzniku hypertenzie, mozgovej porážky a ďalších srdcovo-cievnych ochorení. Podporuje trávenie, funkciu pečene, má antibiotické účinky, zmierňuje prejavy alergie a posilňuje imunitu,“ pokračuje vo vymenúvaní pozitívnych účinkov čierneho cesnaku farmaceutka.
Čo je vlastne cholesterol a aké sú jeho hodnoty?
Spravidla počúvame len o tom, že cholesterol je škodlivý. Nie je to tak úplne pravda. Cholesterol je nevyhnutný pre správne a komplexné fungovanie nášho organizmu. Pomáha pri stavbe bunkových membrán, tvorí základ niektorých hormónov, pomáha pri tvorbe vitamínu D.
Cholesterol sa skladá z troch zložiek:
- HDL-cholesterol – „dobrý“, ktorý čistí cievy a zbavuje telo „zlého“ cholesterolu
- LDL-cholesterol – „zlý“, ktorý sa usádza v cievach. Jeho hodnoty by mali byť čo najnižšie
- TGA – triglyceridy, pôsobiace podobne ako LDL-cholesterol
Kedy je cholesterol v norme?
- Od 3,9 do 5,2 mmol/l – bezpečné hodnoty cholesterolu. U detí do 15 rokov by hladina cholesterolu nemala presiahnuť 4,4 mmol/l
- Od 5,2 do 6,2 mmol/l – zvýšený cholesterol
- Od 6,2 mmol/l a viac – vysoký cholesterol
- Nad 7,8 mmol/l mimoriadne rizikovo vysoká hladina cholesterolu
K vysokej hladine cholesterolu sa môžeme dopracovať napríklad dedične, ale najčastejšie si ho privodíme životným štýlom. Vtedy sa tuky hromadia v krvi a doslova upchávajú cievy. Tie kôrnatejú, teda trpia artériosklerózou a odtiaľ je už len krôčik k infarktu alebo mozgovej porážke. Zvýšený cholesterol trápi častejšie mužov, než ženy. Najčastejšími príčinami zvýšenej hladiny cholesterolu sú:
- Obezita a nadváha
- Nedostatok pohybu
- Nevhodná strava
- Fajčenie a pitie alkoholu
- Dlhodobý stres
- Vyšší vek
- Dedičnosť
- Civilizačné ochorenia, napríklad diabetes
Strúčiky v kapsulách skrotia cholesterol aj vírusy
„Zvýšený cholesterol je veľmi častý problém, s ktorým pacienti prichádzajú za lekárnikom a hľadajú pomoc,“ delí sa o svoje skúsenosti PharmDr. Anna Jauschová. „Po konzultácii s pacientom o možnostiach riešenia tohto problému a po vyšetreniach u lekára, ktorý zhodnotí závažnosť problému, je vhodnou voľbou práve čierny cesnak pre svoje výnimočné a jedinečné účinky na náš organizmus. V čiernom cesnaku je podiel obsahu niektorých látok oproti bežnému, bielemu cesnaku, výrazný. Význam má najmä pri znižovaní hladiny „zlého“ cholesterolu – LDL-cholesterolu, čo je dôležité pre srdcovo-cievny systém. V lekárňach máme dostupnú formu prírodného čierneho cesnaku v kapsulách s obsahom 500 mg sušeného prášku fermentovaného cesnaku v jednej kapsule, čo je približne jeden strúčik bieleho cesnaku. Odporúča sa užívať denne jedna kapsula, vhodný je aj pre celiatikov a deti od troch rokov. Je tiež vynikajúcim pomocníkom na podporu a upevňovanie nášho imunitného systému najmä v nadchádzajúcej chrípkovej sezóne a čase rôznych ďalších vírusových ochorení,“ dodáva Dr. Jauschová.