DomácnosťSencor

Posilňujte imunitu s Coolinármi! 5 tipov na expresné vitamínové vzpruhy

Jar je čas detoxov, v tejto dobe však predovšetkým všetci maximálne posilňujeme imunitu. Pripravili sme pre vás chutné recepty na raňajky, desiate a olovranty plné vitamínov a ako bonus pridávame tip na to, ako vám smoothie vydrží čerstvé od rána až do večera.

Základným prvkom posilňovania imunity je vyvážená racionálna strava a dostatok pohybu, ideálne na čerstvom vzduchu. Najchutnejším spôsobom, ako do seba dostať maximum vitamínov, minerálov, vlákniny a všetkých ďalších dôležitých látok z ovocia a zeleniny je jednoznačne smoothie. „Husté smoothie bowl je skvelý základ raňajok, ktoré vás naštartujú aj po prebdenej noci. Takéto smoothie by malo mať hustejšiu konzistenciu, pripomínajúcu sorbet. Hodvábne jemné smoothie redšej konzistencie zas pomôže preklenúť čas medzi obedom a večerou. Je ideálne aj na zahnanie tzv. vlčieho hladu a šialenej chuti na sladké,“ hovorí Michaela Tomčofčíková, nežnejšia polovička foodblogerského dua Coolinári.

Problémom smoothies však býva oxidácia, pri ktorej dochádza vplyvom vzduchu k strate cenných látok, predovšetkým vitamínov. Nehovoriac o tom, že z krásne farebného mixu máte o pár minút sivastú alebo zelenkastú hmotu s oddelenou hustou a tekutou zložkou. S týmto si poradí vákuum. „Vákuové spracovanie je pre potraviny šetrnejšie, udržia si dlhšie pôvodnú chuť aj vzhľad. Veď aj preto v potravinách často natrafíte na vákuované mäso alebo polotovary,“ vysvetľuje druhá polovička Coolinárov Kamil Tomčofčík.

Coolinári Kamil a Miška Tomčofčíkoví patria medzi našich TOP foodblogerov. Foto: Tomáš Pospíchal

Základom je dobrý vákuovací mixér

Bez prístupu vzduchu pripravené smoothie, kokteily, krémové polievky si zachovávajú vysoký pomer živín, nepoškodených oxidáciou. Neprítomnosť vzduchu zabraňuje vzniku toxínov a rastu mikroorganizmov a keďže nič neoxiduje, aj farba zostáva krásne svieža. Produkt tak vydrží čerstvý celé hodiny. My používame automatický vákuový mixér SENCOR SBU 7676GD, pretože v ňom pripravíme smoothie, kokteily, polievky, dipy, rozdrvíme ľad, nasekáme orechy a dokonce ak treba, namelieme si aj vlastnú múku, napríklad ryžovú či mandľovú,“pochvaľujú si ostrieľaní foodblogeri.

Skúste tieto smoothie

Smoothie bowl „Ranná vzpruha“

  • 2 stonky stonkového zeleru
  • 2 jablká
  • 2 PL goji
  • 1 červená repa
  • ½ citróna
  • 200 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  • Ovsené vločky a nasekané orechy na posypanie.

Do mixéra nalejeme 100 ml džúsu, pridáme očistenú zeleninu, jablká a goji a zmixujeme. Podľa chuti ešte môžeme zriediť šťavou. Dáme do misky a podávame posypané nahrubo nakrájanými orechami a ovsenými vločkami.

Exotické smoothie bowl s müsli

  • 250 ml ananásovej šťavy
  • 65 g manga
  • 60 g malín (môžu byť aj mrazené) + 40 g malín (na servírovanie)
  • 5 lyžíc ovsených vločiek
  • 1 lyžicu chia semiačok
  • 35 g chrumkavé zapečené müsli bez pridaného cukru (na servírovanie)

Ananásovú šťavu, mango, ovsené vločky, chia semiačka a časť malín dáme do nádoby mixéra a mixujte 15 – 20 sekúnd. Smoothie prelejeme do misky a ozdobíme malinami, müsli, mangom.

Osviežujúca smoothie desiata

  • 1/2 uhorky
  • 2 lyžice tekutého medu
  • 1 grapepfruit
  • 5 zelených jabĺk
  • Jahody na ozdobu

Do nádoby mixéra dáme očistený grapepfruit a med a rozmixujeme. Pridáme nakrájané jablká a uhorky a všetko spolu zmixujeme. Prelejeme do pohára, ozdobíme jahodami, prípadne dosladíme medom.

Kokosové smoothie namiesto sladkostí

  • 100 g jahôd
  • 50 g čučoriedok
  • 1 banán
  • 1 lyžica strúhaného kokosu
  • cca 100 ml kokosového alebo mandľového mlieka

Ovocie a kokos vložíme do mixéra a rozmixujeme. Pridáme kokosové alebo mandľové mlieko, to celú zmes nariedi a zjemní.

Rýchly olovrant

  • 250 ml mrkvovej šťavy
  • 185 g lesných plodov (môžu byť aj mrazené)
  • Pár kvapiek citrónovej šťavy


Mrkvu odšťavíme, pridáme lesné plody, rozmixujeme a podávame.

Foto: pixabay, Tomáš Pospíchal